Wątroba – kuracja

Wątroba jest bardzo ważnym narządem w naszym organizmie. Dlatego ważna jest odpowiednia kuracja,  która przywróci, lub polepszy jej prawidłowe funkcjonowanie.

Kuracja wątroby powinna składać się z (linki):

  • Liver Aid – Jest to produkt, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, do tego zawiera naturalne substancje zapobiegające stłuszczeniu wątroby, oraz wspiera procesy przemiany tłuszczów i węglowodanów i białek. Stosuj 3 razy dziennie po 2 kapsułki, po posiłku.
  • AC-Zymes – naturalna flora bakteryjna, wspiera procesy trawienne w organizmie, a także reguluje równowagę bakteryjną w żołądku. Stosuj 3 razy dziennie po 2 kapsułki.
  • Cholestone – również naturalny produkt – reguluje poziom cholesterolu i lipidów we krwi, oraz odgrywa ważną role w metabolizmie tłuszczów. (wysoki cholesterol jest bardzo powiazany z wątrobą). Stosuj 1 tabletkę dziennie po posiłku.
  • Omega 3 – nienasycone kwasy tłuszczowe, chronią przed odkładaniem się tłuszczy w naszym organizmie, a także korzystnie wpływają na pracę wątroby. Stosuj 1 kapsułkę dziennie po posiłku.

Oprócz tego w leczeniu wątroby bardzo ważna jest dieta. Oto wskazania dotyczące diety:

Żywienie podstawowe lub ścisła dieta  w chorobach wątroby to często cała grupa jednostek chorobowych, które powinno się uwzględnić w ustawieniu prawidłowej diety. Przyczyn schorzeń wątroby należy szukać dużo, dużo  wcześniej , ponieważ problemy z wątroba mogą pojawić się dopiero np. po 10 latach naszego złego stylu życia i nieodpowiedniego wręcz wykańczającego organizm żywienia. My często się najadamy a nie odżywiamy a to jest ogromna różnica.

Dieta w poważnych stadiach choroby, powinna być ustalona indywidualnie, ponieważ dochodzi do zaburzenia metabolizmu białek , zmniejszona synteza albumin, białek transportujących w surowicy krwi, czynników krzepnięcia krwi. Zwiększa  się katabolizm czyli szybsze niszczenie białek, niż ich dowóz i produkcja. Dochodzi do zaburzonej proporcji aminokwasów w surowicy krwi.

Przy diecie wysoko białkowej należy wziąć pod uwagę stan wydolności nerek.

Powstają również zaburzenia w przemianie surowców energetycznych , upośledzenie tolerancji glukozy oraz podwyższenie jej poziomu we krwi.  Powstaje również upośledzone trawienie i wchłanianie tłuszczów w stanie zapalnym wątroby, której często towarzyszy żółtaczka mechaniczna, zapalenie płuc , problem z krzepnięciem krwi . Objawy te często występują przy stanie zapalnym wywołanym alkoholem lub chorobami wirusowymi lub toksemią ( grzyby trujące, środki chemiczne, leki).

Dieta w przewlekłych chorobach wątroby powinna być dostosowana do pacjenta. Należy wziąć pod uwagę masę ciała w stosunku do wzrostu i obliczyć wartości energetyczne diety i ilości podanego białka i witamin.

Osoby niedożywione powinny dostawać większe dawki kalorii, otyłe mniejsze a osoby o prawidłowej wadze wartości kaloryczne należne wg wskazań tabeli . W wypadku,  gdy jest upośledzone łaknienie powinno dożyć się do wyrównania bieżących potrzeb energetycznych.

Podaż białka powinna być wysokiej wartości biologicznej i jej jakość wpływa korzystnie na przebieg choroby oraz jej regenerację i odnowę.

  • Białka dla osób zdrowych, powinno być około 1g/1 kg masy ciała,
  • Dla osób niedożywionych około 1,3g-1,5g/ kg należnej masy ciała.

Tłuszcze powinny być nienasycone – Omega 3. Wartość energetyczna z tłuszczy powinna mieć około 30% wartości energetycznej dobowej. Zaleca  podawać się  około 1 g / na 1 kg masy ciała, czyli dla osoby ważącej np. 60 kg -  60 g. Korzystnie jest  do żywienia wprowadzić  indyka, mięso wołowe oraz  królika. W tym miejscu zatrzymałabym się i zdecydowała na dobranie diety do choroby w polaczeniu z dieta zgodną z grupą krwi. Tłuszcze najlepiej podawać z potrawami najlepiej z warzywami ponieważ zwiększa się przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Osoby z problemami trawiennymi  u których występuje biegunka i silne wzdęcia powinny ograniczyć jeszcze tłuszcze co najmniej do 20 % wartości energetycznej na dobę.

Węglowodany w diecie są dobrze tolerowane nie mniej jednak należy pamiętać, że jeżeli problem z wątrobą powstał na skutek silnej grzybicy lub pasożytów , należałoby zredukować do minimum węglowodany na czas leczenia. Węglowodany są bardzo ważne dla nas,  dla prawidłowej pracy mózgu oraz wszystkich procesów regeneracyjnych. W diecie należy ograniczyć  błonnik, ponieważ on wywołuje wzdęcia i może spowodować biegunkę. U osób z problemami wątrobowymi i tak jest problem z poważnym napięciem powłok brzusznych.

Witaminy – chora wątroba traci zdolności do magazynowania witamin i często dochodzi do awitaminozy. Zostaje również zaburzone ich wchłanianie i wykorzystanie przez organizm. Przy schorzeniach wątroby należy dostarczyć większe dawki witamin tj. A, C, K, B, oraz wapnia, cynku  i selenu, ponieważ najczęściej występuje ich  niedobór.

ZAKAZANE:

  • alkohol,
  • piwo, też alkohol!
  • mocna kawa,
  • mocna herbata,
  • produkty smażone w głębokich tłuszczach,
  • mięso wieprzowe,
  • słodycze,
  • warzywa strączkowe – mimo, ze są wysoko białkowe ale dają wzdęcie!( zależy od stanu zdrowia),
  • rezygnujemy z sosów zabielanych mąką i śmietaną.

Posiłki powinny być podawane 5-6 razy dziennie, nie powinny być obfite, najlepiej na parze, gotowane lub pieczone w folii.

RATUNEK DLA WĄTROBY (link do zestawu):

Przejdz do sklepu aby zamowic – KLIKNIJ

Brak komentarzy do wpisu “Wątroba – kuracja”

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.